Informatie tolkvoorziening

Inzet tolk Gebarentaal of schrijftolk

Dove en doofblinde mensen, maar ook slechthorenden of mensen met een cochleair implantaat (CI) zetten vaak een tolk in. Dit helpt niet alleen om de ander te begrijpen, maar ook om zelf begrepen te worden. Zo verloopt de communicatie voor iedereen een stuk gemakkelijker. Er zijn verschillende tolkmethoden waaruit je kunt kiezen. Welke vorm van tolkinzet handig is, verschilt per persoon en situatie.

Doof

Voor dove mensen is een tolk Gebarentaal vaak een uitkomst in het contact met horende mensen die geen gebarentaal kennen. Een tolk Nederlandse Gebarentaal vertaalt wat in het Nederlands wordt gezegd in Nederlandse Gebarentaal en andersom.
Voor horenden is dat een aparte gewaarwording: je praat met iemand die doof is, maar die kijkt niet naar jou maar naar de tolk. De reacties komen door de vertaling ook altijd een fractie later. Je bent al een zin verder voor er bijvoorbeeld gereageerd of gelachen wordt. Maar het went! Sommige woorden worden niet gezegd in gebarentaal maar met het lichaam of het gezicht uitgedrukt. Voor horenden ziet dat er overdreven uit. Horenden zeggen: ‘De poes zit op de kast’. Iemand die doof is, gebaart: ‘kast – poes – op’. Daarbij drukt het gezicht uit of de spreker het leuk of juist niet leuk vindt dat de poes op de kast zit. Omdat gebarentaal een andere woordvolgorde heeft dan het Nederlands, is het begrijpen van geschreven taal moeilijk(er).

Meer over doofheid en tolkinzet

Slechthorend

Als je gehoor achteruitgaat of als je al langer slechthorend bent, denk je misschien niet direct aan een tolk. Toch kunnen bijvoorbeeld vergaderingen of groepsactiviteiten vermoeiend en moeilijk te volgen zijn. Het inzetten van een schrijftolk of een gebarentolk Nederlands met ondersteunende gebaren kan dan erg prettig zijn.

Meer over slechthorendheid en tolkinzet

Cochleair implantaat (CI)

Een cochleair implantaat is een apparaatje dat dove of zeer slechthorende mensen hun gehoor gedeeltelijk terug kan geven. In tegenstelling tot een gewoon hoortoestel, dat geluiden harder maakt, neemt het cochleair implantaat de functies van beschadigde cellen in het binnenoor over. Met een cochleair implantaat kun je toch geluid en vaak ook spraak horen. Een fantastische uitvinding, maar het lost niet alle communicatie-uitdagingen op. Soms is het zinvol om toch een tolk in te zetten, bijvoorbeeld als het belangrijk is dat je niets mist op school of tijdens belangrijke gesprekken en vergaderingen.

Meer over CI en tolkinzet

Doofblind

Ben je doofblind, dan ben je niet altijd 100 procent doof en 100 procent blind. Maar door de dubbele beperking kan communicatie een grote uitdaging zijn. Welke communicatieoplossingen je in kunt zetten is sterk afhankelijk van hoeveel je nog kunt horen en zien. Voor mensen die vrijwel niets meer horen en zien zijn er ‘tactiele’ tolkmethoden, waarbij de handen van de tolk vastgehouden worden.

Meer over doofblindheid en tolkinzet

Nieuws

lees meer

Agenda

iets voor u

Cursussen

ons aanbod

Nieuwsbrief

schrijft u in

Stel lettergrootte in
Contrast