Muurgedicht in Gebarentaal

Op zaterdag 14 oktober 2017 zal Leiden weer een muurgedicht rijker zijn. Ditmaal niet in een geschreven taal, maar… in Nederlandse Gebarentaal! De onthulling is in een feestelijk jasje gestoken met een heus Gebarentaalfestival.

 

Wereldprimeur

Wie weleens in Leiden komt, kan ze eigenlijk niet missen: de gedichten die door de stad verspreid op de gevels van gebouwen geschreven staan. In 1992 werd de stad voor het eerst opgesierd met zo’n muurgedicht. Inmiddels zijn er 101 muurgedichten in meer dan 30 talen in de stad terug te vinden en daar komt binnenkort een heel bijzondere bij. Met de onthulling van het eerste muurgedicht in gebarentaal heeft de sleutelstad dit jaar namelijk een wereldprimeur. Wil jij op de hoogte blijven van het muurgedicht in NGT? Houd dan het evenement Onthulling Muurgedicht in Gebarentaal in de gaten!

 

Muurgedicht in NGT

Het muurgedicht in de Nederlandse Gebarentaal (NGT) wordt gerealiseerd door Taalmuseum Leiden en Stichting TEGEN-BEELD. Samen met Universiteit Leiden is hierbij gekozen voor het gedicht Polder van de dove dichter Wim Emmerik; zie voor een sneak preview het filmpje hieronder. Projectdirecteur van het Taalmuseum Pepijn Reeser legde tijdens een interview aan Leids Universitair weekblad Mare uit hoe poëzie in gebarentaal werkt. ‘Alledaags taalgebruik is functioneel en effectief, dat geldt ook voor gebarentaal. Maar dat kún je loslaten. Door gebaren langer te maken, ze anders te verbinden, een bepaald ritme aan te brengen. Bovendien kan poëzie uiteraard ook in de boodschap zitten. In het gedicht Polder vind je dat allebei.’

 

Als locatie is de Leidse Hortus Botanicus gekozen. Hier zal in ieder geval drie jaar lang een videoprojectie van het gedicht te zien zijn. Om dit project mogelijk te maken, werd er vanaf augustus via Voordekunst een crowdfunding gestart. Dat liep als een trein. Het streefbedrag is inmiddels behaald waardoor het muurgedicht er daadwerkelijk komt. Het wordt geprojecteerd op een groot scherm van 75 inch. ‘Dat is echt wat anders dan je thuis hebt hangen. Het moet immers in alle weersomstandigheden te zien zijn. Eerst dachten we aan projectie op een muur, maar bij een test ontdekten we dat er veel te veel buitenlicht is’ vertelt Pepijn aan Leids Universitair weekblad Mare.

 

Gebarentaalfestival

Zaterdag 14 oktober 2017 staat de Leidse Hortus Botanicus volledig in het teken van de Nederlandse Gebarentaal tijdens het Gebarentaalfestival. Tussen 10.00 uur en 18.00 uur zijn er verschillende activiteiten met als thema poëzie en taal. Het ochtendprogramma start met verschillende workshops zowel voor gebarentaalgebruikers als beginnelingen. Doe je mee met een workshop dan krijg je een lunch aangeboden en deelnemers krijgen een rondleiding met tolk door het Hortus Botanicus. De kosten zijn 40 euro. Opgeven kan door een mail te sturen naar [email protected]

 

Vanaf 14.00 uur begint het middagprogramma met de opening van een tentoonstelling met werken van dove kunstenaars Elisa Hartog, Jascha Blume en Ian Sanborn. Vervolgens is er een lezing over de Nederlandse Gebarentaal, een poëzievoordracht in gebarentaal door Selena Waas, een optreden door Visual Vernacular Giuseppe Giuranna en wordt er stilgestaan bij het leven en het werk van Wim Emmerik. Bekijk het volledige programma op de website van het Taalmuseum Leiden. De dag wordt feestelijk afgesloten met de onthulling van het muurgedicht en een borrel. Het middagprogramma is gratis toegankelijk.

 

Bron: doof.nl

Stel lettergrootte in
Contrast