Hoorhulpmiddelen

Met ‘hoorhulpmiddelen’ wordt bedoeld: alle hulpmiddelen die op de een of andere manier het horen en verstaan verbeteren. Hoorhulpmiddelen zijn te verdelen in:

 1. Hoortoestellen die je in of bij je oor draagt, hoorbrillen of geleidingsbeugels;
 2. Hoortoestellen die geïmplanteerd worden;
 3. Overige hoorhulpmiddelen die je naast – of in plaats van – hoortoestellen kunt gebruiken, of die op de een of andere manier het horen en verstaan ondersteunen.

Voor informatie en advies kun je terecht bij de Hoorinfotheek (www.hoorinfotheek.nl).
Om (verdere) gehoorschade te voorkomen, zijn er bovendien allerlei beschermende hoorhulpmiddelen.

Hoortoestellen

Wat bepaalt de keuze voor een hoortoestel?

Er zijn vele verschillende typen hoortoestellen. Dankzij moderne chiptechnologie zijn de meeste hoortoestellen tegenwoordig een stuk beter, kleiner en dus minder opvallend. Hoortoestelfabrikanten besteden steeds meer aandacht aan het uiterlijk (design, kleur, vormgeving) van hoortoestellen. Wie waarde hecht aan hoe het toestel eruitziet en hoe zichtbaar het is voor anderen, is tegenwoordig een stuk beter af dan een paar jaar geleden.
Hoortoestellen hebben verschillende benamingen. Als je leest over gehoortoestellen, hoorapparaat of gehoorapparaat en hoorhulpmiddelen wordt eigenlijk steeds hetzelfde bedoeld.

Voor een goede keuze uit dit enorme aanbod is het belangrijk je behoeften in kaart te brengen:

 • Welk type toestel past het beste bij je aandoening en wens;
 • In welke luistersituaties wil je beter horen of verstaan?
 • Welke techniek, welk uiterlijk past het beste bij je wensen en financiële mogelijkheden?

Verschillende typen

De meest gebruikte hoortoestellen zijn in drie typen onder te verdelen. We hebben het hier over: ‘achter het oor’ (AHO), ‘in het oor’ (IHO) en ‘volledig in de gehoorgang’ (CIC, van het Engelse ‘completely in canal’). Welk type het meest geschikt voor je is, hangt af van je eigen voorkeur, de ruimte in je gehoorgang, de aard van je gehoorverlies én je budget. Naast deze hoofdcategorieën zijn er ook nog vele andere vormen en varianten hoortoestellen.

Hoortoestel voor achter het oor

Dit toestel wordt ook wel ‘banaantje’ of oorhanger genoemd. Een AHO-hoortoestel bestaat uit een klein, anatomisch gevormd kunststof toestel dat onopvallend achter het oor wordt gedragen. Het versterkte geluid komt via een slangetje je oor in. Dit toestel is sinds kort ook verkrijgbaar met ‘open aanpassing’: hierbij zit aan het toestel een dun slangetje en een prettig zacht gedeelte ‘eartip’ dat in je oor gaat. Hiermee heb je een minder ‘opgesloten’ gevoel. Voordeel van de ‘Achter het oor’ ten opzichte van ‘In het oor’ en ‘Volledig in de gehoorgang’ is dat de gehoorgang open en belucht blijft. Dit vergroot het comfort en beperkt de kans op irritaties in de gehoorgang.
Samengevat Hoortoestel voor achter het oor

 • Voor wie: alle vormen van hoorverlies;
 • Draagwijze: hoortoestel achter je oorschelp en aansluiting op oorstukjes;
 • Voordelen: onopvallend, grotere batterij mogelijk, versterking mogelijk, keuze in kleur en weinig onderhoud.

Hoortoestellen in het oor (IHO)

Dit toestel wordt in de gehoorgang en oorschelp gedragen. Een hoortoestel in het oor (IHO) is iets meer compact dan achter het oor en valt daardoor nauwelijks meer op. Alleen het draadje waarmee je het toestel in- en uitdoet is zichtbaar. Door het kleinere formaat is er echter minder versterking mogelijk, waardoor dit type hoortoestel niet voor alle vormen van hoorverlies gebruikt kan worden.
Samengevat Hoortoestellen in het oor (IHO)

 • Voor wie: gemiddeld tot zwaar gehoorverlies;
 • Draagwijze: oorstukjes in je oorschelp of gehoorgang;
 • Voordelen: zo goed als onzichtbaar, alles in één behuizing.

Hoortoestel in de gehoorgang

Dit type hoortoestel is zo klein dat het volledig in de gehoorgang geplaatst kan worden en daardoor praktisch onzichtbaar is (alleen het draadje waarmee je het toestel in- en uitdoet is zichtbaar). Deze toestellen worden speciaal op maat gemaakt net zoals de ‘In het Oor’-toestellen.
Samengevat volledig in de gehoorgang (CIC)

 • Voor wie: slechthorenden met een kapot slakkenhuis;
 • Draagwijze: elektroden in het binnenoor (via operatie);
 • Voordelen: directe verbinding met de hersenen, waardoor je weer hoort.

Hulp van aan audicien

Niet alleen de kwaliteit en eigenschappen van een hoortoestel zijn bepalend voor de mate waarin je profijt kunt hebben van een hoortoestel. Ook de optimale afstelling van het hoortoestel op je gehoor(probleem) is van belang. Voor een goede afweging is het ook belangrijk een advies van de audicien mee te nemen. Op deze site staat een uitgebreide lijst van winkels met audiciens. Bekijk altijd of de audicien beschikt over het StAr-keurmerk, of je te maken hebt met een SBBO-opgeleide of een intern opgeleide audicien.

Bron: www.hoortoestellen.info

Cochleair implantaat

Wat is een CI?

Een CI (cochleair implantaat) is een elektronisch toestel dat aan zeer slechthorenden en doven de mogelijkheid biedt weer iets te horen. Een CI neemt het werk van de beschadigde delen van het binnenoor (slakkenhuis) over om geluidssignalen aan de hersenen te leveren.

Het implantaat bestaat uit een dun siliconen snoertje dat operatief wordt ingebracht in het slakkenhuis. Aan het uiteinde van het snoertje bevindt zich een serie minuscule elektroden. Het geluidssignaal wordt door de uitwendige processor via de magnetische spoel doorgegeven naar het inwendige deel, waar het via de elektroden de gehoorzenuw op verschillende plaatsen elektrisch stimuleert. De elektroden worden in de eerste maanden herhaaldelijk opnieuw afgesteld voor het beste luisterresultaat.

Een cochleair implantaat in je oor!

Een CI bestaat uit twee delen: een extern deel, de spraakprocessor en het interne deel, het implantaat. Tijdens een operatie wordt het inwendige gedeelte geplaatst, waarbij de elektroden in het slakkenhuis worden ingebracht. Het uitwendige gedeelte wordt enkele weken na de operatie aangesloten.

Wat hoor je met een CI?*

 • Harde en zachte geluiden, tot en met het geruis van een kopieerapparaat of het zoemen van een koelkast;
 • Een CI biedt niet altijd de mogelijkheid om betekenisvolle geluiden te onderscheiden uit achtergrondgeruis;
 • Met een CI is het niet altijd mogelijk om te bepalen uit welke richting het geluid komt;
 • Het is belangrijk om een auditief geheugen te hebben of op te bouwen. Geluid opvangen en vertalen en dus de ander verstaan, vergen vaak nog oefening;
 • Soms kun je met een CI ook te veel horen. Kunnen goedhorende mensen storende geluiden zogenoemd wegdrukken, met een CI kan dat niet. Dus: een tikkende klok kan het luisteren naar een gesprek voor wie een CI draagt makkelijker verstoren.

CI als signaalversterker

Een CI wordt door veel mensen gezien als een wonder: het zorgt ervoor dat zeer slechthorende en dove mensen weer kunnen horen. Het CI bootst als het ware het hoorsysteem na van goedhorende mensen die over ongeveer 3000 zintuigcellen beschikken om geluids­signalen door te geven aan circa 30.000 zenuwuiteinden. Zeer slechthorenden en doven ontvangen en verwerken dit signaal in de regel niet. En daarvoor is een schone taak voor het CI weggelegd.

Opnieuw leren horen

Het brein kan het signaal dan duiden en vertalen. Dat is lastiger voor wie geen auditief geheugen heeft opgebouwd, omdat de gehoorde geluiden niet herkend worden. In de loop van de tijd bouwt u een auditief geheugen op. Mensen met een CI moeten als het ware opnieuw leren horen. Dat roept bij velen heftige emotionele reacties op. Als kinderen of volwassenen ondanks de hulp van hoortoestellen en hoortraining nauwelijks in staat zijn tot het waarnemen van gesproken taal, kan een cochleair implantaat uitkomst bieden.

*Disclaimer: deze opsomming is een algemene indruk. Wie wát hoort met een CI verschilt per persoon.

Bron: www.nvvs.nl

Overige hoorhulpmiddelen

Telefoons

Voor slechthorenden biedt een telefoon met versterkt volume en toonregeling vaak uitkomst. Telefoons met een ringleiding in de hoorn kunnen in combinatie met hoortoestellen het spraakverstaan ook verbeteren. In de Hoorinfotheek kun je een groot aantal telefoons uitproberen.
Gebruik je hoortoestellen, dan is mobiel bellen vaak lastig. Er bestaan mobiele telefoons met extra versterking. Daarnaast zijn er verschillende (Bluetooth) loopsets waarmee je kunt telefoneren als het hoortoestel op het ringleidingprogramma staat. Sommige hoortoestellen hebben accessoires (streamers) om mee te telefoneren.
Mensen die geen spraak kunnen verstaan via de telefoon, kunnen gebruikmaken van KPN Teletolk. Hiervoor zijn een computer, tablet of smartphone en toegang tot het internet nodig. Met behulp van software van Signcall kan dan gebeld worden via beeld, geluid en/of tekst.

TV-hulpen

Als je slechthorend bent, kun je met ringleiding of infrarood/FM-apparatuur de tv of muziek beter horen.

Ringleiding

Een ringleiding bestaat uit een klein kastje dat verbonden is met een kabel die langs de wand van de woonkamer gelegd wordt. Als het kastje aangesloten is op de tv of de audioapparatuur, komt het geluid direct in het hoortoestel dat op het ringleidingprogramma staat.

Infrarood/FM-apparatuur

Via infrarood of FM gaat het geluid van de tv draadloos naar de kinbeugelhoofdtelefoon. Via de kinbeugelhoofdtelefoon komt het geluid direct in de oren.

Mensen met een wat zwaarder hoorverlies kunnen in plaats van een kinbeugelhoofdtelefoon beter een halslus in combinatie met een hoortoestel gebruiken. Het hoortoestel wordt hierbij op het ringleidingprogramma gezet.

Ringleiding, infrarood en/of FM kunnen vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Luisterhulpen of soloapparatuur

Luisterhulpen of soloapparatuur helpen bij spraakverstaan op afstand of in een rumoerige omgeving.

 Luisterhulp

Een luisterhulp is een apparaat dat het geluid versterkt. De luisterhulp kan gebruikt worden zónder hoortoestellen, in combinatie met een hoofdtelefoon of oortjes, en mét hoortoestellen; in combinatie met een halslus en hoortoestellen met een ringleidingprogramma.

Soloapparatuur

Soloapparatuur bestaat altijd uit een zender en een ontvanger. De zender wordt bij de spreker(s) neergelegd. Het geluid van de spreker gaat draadloos naar de ontvanger. Het geluid komt via het ringleidingprogramma direct in het hoortoestel.

Soloapparatuur wordt soms vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor is een recept nodig van het audiologisch centrum.

Wek- en waarschuwingssystemen

Een wek- en waarschuwingssysteem waarschuwt je als de deurbel, de telefoon of de rookmelder gaat. Uitbreiding met een personenoproep, bewegingsmelder of babyfoon is mogelijk. Een voorbeeld van een waarschuwingssysteem is een versterkte deurbel of telefoonbel. Andere opties zijn flitslampen of een trilapparaatje dat je met je meedraagt. Zodra de deurbel gaat begint de lamp te flitsen en het trilapparaatje te trillen. Voor ’s nachts is er een wekker met een trilschijf. De wekker gaat trillen (en/of flitsen) als de deurbel, telefoon, rookmelder of wekker gaat.

Met een recept van het audiologisch centrum kan een wek- en waarschuwingssysteem door de zorgverzekering vergoed worden.

Bron: www.hoorinfotheek.nl

Hoorinfotheek

Hoorinfotheek

Ben je doof(blind), slechthorend, drager van een CI of BCD en wil je onafhankelijk advies over (aanvullende) hulpmiddelen? Wil je in alle rust verschillende hulpmiddelen uitproberen? Kom dan naar een van de Hoorinfotheken.
Ervaren adviseurs geven advies op maat en informeren je over de nieuwste ontwikkelingen. Je kunt bij de Hoorinfotheek niets kopen. Zo ben je altijd verzekerd van een onafhankelijk advies.

 

De Hoorinfotheek vind je in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Eindhoven, Hengelo, Leeuwarden, Zoetermeer en Zwolle. Alle locaties zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

 

De Hoorinfotheek is een initiatief van GGMD, Libra Revalidatie & Audiologie, Pento en NSDSK.

Nieuws

lees meer

Agenda

iets voor u

Cursussen

ons aanbod

Nieuwsbrief

schrijft u in

Stel lettergrootte in
Contrast